Médiá

Čo musíte vedieť pred výberom opaľovacieho krému?

Čo musíte vedieť pred výberom opaľovacieho krému?
07 Jun

Všetci vieme, že by sme mali dodržiavať zásady zdravého opaľovania.

Pokiaľ ide o ochranu pred slnkom, každému typu pleti vyhovuje niečo trochu iné.

Existuje totiž 6 fototypov, od najsvetlejších odtieňov až po tú najtmavšiu pleť.

Odborníci odporúčajú dokonca výber UV faktora konzultovať vopred s odborníkom, teda dermatológom alebo aspoň lekárnikom.

Pokiaľ však zhrnieme rôzne odporúčania, v našich klimatických podmienkach, pokiaľ idete len do mesta alebo na prechádzku, všeobecne stačí ochranný faktor 15 – 20 na telo a na tvár, kde je pokožka citlivejšia, pokojne až 30. Vyšší faktor treba zvoliť vtedy, keď trávite viac času na slnku, napríklad počas dovoleniek.

Neplatí to však len pri mori, ale aj keď pracujete dlhší čas v záhrade, alebo keď ste prvýkrát na priamom slnku po chladnejších dňoch. Ak je vaša pokožka posiata pigmentovými škvrnami alebo je veľmi citlivá na zmeny, môžete siahnuť až po ochrannom faktore 50.

Rovnako dôležité je zvoliť vyšší ochranný faktor pre malé deti.

Na noc však krémy s ochrannými faktormi nepoužívajte, zbytočne by ste svoju pleť zaťažili. Naopak, môžete siahnuť po krémoch „po opaľovaní“.

Menej známe je, že okrem slnka pleť ovplyvňuje klimatizácia alebo prach v uliciach. Aj keď v priebehu ostatných mesiacov máte „normálny typ“ pleti, všimnite si, že v lete sa to trochu mení. Pokožka sa viac potí, mastí, a preto je dôležité prispôsobiť týmto vplyvom aj starostlivosť o pleť.

UVA a UVB žiarenie

Rozdiel medzi UVA a UVB žiarením je v tom, že UVB žiarenie má o čosi kratšiu vlnovú dĺžku než UVA a nepreniká preto tak hlboko do pokožky.

UVA a UVB značne poškodzujú DNA v bunkách kože a sú zodpovedné za spálenie sa a vznik rakoviny. UVA žiarenie preniká hlbšie do pokožky, kde vytvára voľné radikály. Okrem vzniku rakoviny je spájané aj s predčasným starnutím pokožky.

Ak obsahuje krém na opaľovanie UVA filter, má na obale „UVA“ v čiernom krúžku.

Ak hľadáte vysoko kvalitný ochranný krém, ktorý je výškou svojho ochranného faktora vhodný pre klímu strednej Európy, predstavujeme vám opaľovací krém Dermastir SPF 50+ PA+++.

Obsahuje ochranný faktor 50, takže váš pobyt na slniečku bude bezpečne predĺžený 50x podľa fofotypu.

Ako jeden z mála výrobcov, Dermastir zverejňuje aj ochranu proti škodlivému UVA žiareniu.

Číslo ochranného faktora vyjadruje hlavne ochranu proti UVB žiareniu. Ochrana proti UVA žiareniu nie je vyjadrovaná číslom, ale je udávaná ako päťstupňová škála pomocou symbolu +. Pozor na to, väčšina výrobcov ju totiž neuvádza.

Navyše ako bonus Dermastir SPF 50+ PA+++ obsahuje peptidy, ktoré slúžia ako prevencia vzniku vrások a vašu pokožku vyvážene hydratujú.

Účinky krému na opaľovanie Dermastir:

  • Ochrana pokožky pred UVA / UVB žiarením
  • Hydratácia pokožky
  • Prevencia vzniku vrások

Ďalšie výhody:

  • Vysoký faktor ochrany - SPF 50+ a PA+++
  • Chráni pred oboma typmi žiarenia (UVA aj UVB)
  • Obsahuje biomimetické peptidy, ktoré pokožku vyživujú a chránia pred vznikom vrások
  • Obsahuje chemické i minerálne ochranné faktory pre maximálnu bezpečnosť
  • Ľahko vstrebateľný
  • Spojenie ochranného opaľovacieho krému, hydratácie a prevencie vzniku vrások


Hlavné účinné látky:

  • Titanium Dioxide (dioxid titaničitý) - minerálny faktor
  • Zinc Oxide (oxid zinočnatý) - minerálny faktor
  • Etylhexyl Methoxycinnamate - chemický faktor
  • Isoamyl p-Methoxycinnamate - chemický ochranný faktor
  • Methylene Bis-Benzotriazolyl Tetramethylbutylphenol - chemický ochranný faktor

opaľovací krém

Ako je to s UVA a UVB žiarením?

Vašu pokožku musíte chrániť pred oboma typmi žiarenia.

UVA je žiarenie s vlnovou dĺžkou 320 - 400nm. Toto žiarenie spôsobuje starnutie kože a nadmernú pigmentáciu.

UVB žiarenie má vlnovú dĺžku 290 - 320nm a jeho pôsobenie spôsobuje vznik malígneho melanómu, pigmentáciu a spálenie pokožky.

Obe žiarenia dopadajú na zemský povrch, a preto je nutné zvoliť produkt, ktorý vás maximálne ochráni. Dermastir ochranný krém s SPF 50+ spĺňa túto požiadavku, pretože efektívne chráni pokožku pred oboma typmi žiarenia.

Čo nám hovorí výška faktora?

Výška ochranného faktora čiže SPF nám udáva, aká časť ultrafialového žiarenia sa dostane do kože. Ďalej tiež udáva, ako dlho sa môžeme po nanesení zdržiavať bezpečne na slniečku.

Napr. Faktor 30 prepustí do kože 1/30 ultrafialového žiarenia, zároveň predĺži náš pobyt na slniečku 30x pri vzniku rovnakých škôd ako bez použitia faktora. Takže ak som fototyp I. a môžem sa za normálnych okolností zdržiavať na slniečku 10 minút bez ochranného krému, po nanesení SPF30 som chránený po dobu 300minút.

Druhy ochranných faktorov

V súčasnej dobe sú známe 2 druhy ochranných faktorov - chemické a minerálne.

Chemické faktory, čiže UV filtre, sú vyvinuté v laboratóriách a pokožku chránia pred slnkom pomocou chemickej reakcie. Fungujú mechanizmom pohlcovanie fotónov ultrafialového žiarenia, ktorých energia sa vďaka chemickej reakcii premieňa na neškodné teplo. (proste premení UV žiarenia na teplo).

Fyzikálne faktory (minerálne) sú najčastejšie oxidy zinku alebo titánu. Sú to prírodné minerálne pigmenty pomleté na jemnučký prach. Tento prášok je do krému primiešaný, vytvára na koži ochranný film, ktorý ultrafialové žiarenie odráža. (V podstate funguje ako zrkadlo, ktoré žiarenie odráža).

Kvalitné fotoprotektívne prostriedky s vysokým faktorom používajú vždy kombináciu oboch ochranných faktorov. Dermastir  obsahuje oba typy ochranných faktorov.

Ak máte záujem o tento vysoko účinný opaľovací krém, nájdete ho v našom eshope.

Prejsť na opaľovací krém